Meteen naar de inhoud

Spreekbeurt karten

start
start

Mijn zoon wilde een spreekbeurt houden over karten en na een grondige speurtocht op internet bleek er weinig informatie beschikbaar te zijn over het onderwerp karten. We hebben daarom alle informatie speciaal verzameld, zodat uw je overzichtelijk alle informatie kan vinden met betrekking tot het onderwerp karten. (Schrik niet, onderstaande is ook voor de volwassenen die gewoon nieuwsgierig zijn of een aantal vragen hebben over karten).

Mijn zoon kreeg in ieder geval een 8,5 van zijn leraar voor deze spreekbeurt over karten.

Ik heb alle onderwerpen overzichtelijk voor u ingedeeld. U vindt de antwoorden op de volgende vragen:

 • Wat is de geschiedenis van karten?
 • Wat is een kart?
 • Welke soorten kartbanen zijn er?
 • Welke soorten kart sport zijn er?
 • Wat draagt een kart coureur?
 • Welke regels zijn er in de kart sport?
 • Welke vragen kan je na je spreekbeurt stellen?

Wat is de geschiedenis van karten?

Hoe is het karten eigenlijk ontstaan? De Amerikaan Art Ingels was gek van de autosport, maar kon het eigenlijk niet betalen. Hij bedacht daarom in 1956 dat hij ook best zelf een kart kon bouwen. Nadat Art Ingels zijn eigen kart had gebouwd is hij deze gaan testten op het parkeerterrein van Rose bowl. Rose Bowl was een American football stadion in California. Dit was de eerste echte kart die ooit gebouwd is. Bij het testen van deze eerste kart kwamen honderden mensen kijken wat Art Ingels nou gebouwd had. De eerste kart ooit gemaakt was gebouwd van buizen en de motor heeft hij van een grasmaaier, die Art Ingels bij een tweedehands winkeltje had gekocht, afgehaald.

Wat is een kart?

Een kart bestaat onder andere uit een chassis. Een Chassis is de basis van de kart en dit is het onderste deel van de kart. Op dit chassis zit de motor met een versnellingsbak, het stoeltje, een stuur en vier banden op.

Chassis

chassis kart
chassis kart

Een kart kan verschillende soorten motoren hebben, van hele kleine motoren tot grotere motoren. Er bestaan namelijk 2-takt motoren en 4-takt motoren, maar dat is iets te technisch om tijdens een spreekbeurt uit te leggen. Heel in het kort om het simpel te houden voor een kind, is het dat een 2-takt motor 2 dingen doet om vooruit te gaan. En een 4-takt motor moet 4 dingen doen om vooruit te gaan. Sommige karts hebben een handmatige versnellingsbak, maar er zijn ook karts met automatische versnellingen. Huurkarts die je bij veel indoor kartbanen en outdoor kartbanen kan huren zijn altijd automatisch geschakeld, zodat iedereen er in kan rijden. (En ja, er bestaan ook speciale kinder karts). Een kart heeft een kuipstoeltje met kruisgordels, zodat je veilig vastzit en daarnaast een klein rond stuurtje.

Kart stuurtje

kart stuurtje
kart stuurtje

Een kart kan verschillende soorten banden er onder hebben zitten voor droog weer of nat/regen weer. De gladde band is voor droog weer en de geribbelde band is voor nat weer. Wist je overigens dat karten in het Engels Go-Karting heet? (Een leuk weetje voor je spreekbeurt over karten).

Kart banden

kart banden
kart banden

Welke soorten kartbanen zijn er?

Er bestaan binnen en buiten kartbanen in Nederland. Als je binnen gaat karten dan doe je dat op een indoor kartbaan en als je buiten gaat karten dan doe je dat op een outdoor kartbaan. In Nederland zijn er overigens veel meer indoor kartbanen. Wellicht omdat het in Nederland vaak regent. Er zijn namelijk in Nederland 39 indoor kartbanen en 15 outdoor kartbanen (gemeten in 2019).

Indoor karten

Indoor karten is vaak recreatief en dus als hobby, je rijdt daarom vaak met huurkarts. Huurkarts halen meestal een top snelheid van maximaal 50 tot 60 kilometer per uur. En indoor karten is op een smallere baan en dan rijd je tussen de banden stapels.

Indoor kartbaan

Indoor kartbaan
Indoor kartbaan

Outdoor karten

Bij outdoor karten is de baan vaak breder en daarnaast heeft een outdoor kartbaan vaak een uitloopstrook van gras of grind. Op een outdoor kartbaan gaat een huurkart ook vaak sneller. Een huurkart gaat ongeveer 70 kilometer per uur, maar op sommige outdoor kartbanen kunnen de huurkarts soms wel een top snelheid behalen van 120 kilometer per uur. De outdoor kartbaan in Lelystad is een kartbaan met huurkarts die 120 kilometer per uur gaan. De outdoor kartbanen hebben meestal een weg van asfalt en de indoor kartbanen zijn vaak ook wel van asfalt, maar ze hebben vaak ook een houten brug of tunnels. Er zijn dus wel degelijk verschillen tussen een indoor kartbaan en een outdoor kartbaan.

Outdoor kartbaan

Outdoor kartbaan
Outdoor kartbaan

Welke soorten kart sport zijn er?

Om globaal te beginnen hebt je twee soorten kart sport, je heb het recreatie karten en het wedstrijd karten. Bij het recreatie karten huur je een kart op een indoor kartbaan of een outdoor kartbaan voor een heat. Hoelang een heat duurt verschilt per kartbaan, maar veelal betaal je per heat van ongeveer 10 tot 15 minuten. Tijdens deze heats kan je met je familie of je vrienden recreatief karten. Tijdens deze heats kan je ook met andere mensen karten die je niet kent, maar dat mag de pret niet drukken. Recreatie karten kun je op bijna alle indoor kartbanen doen, maar niet bij alle outdoor kartbanen. Niet alle outdoor kartbanen verhuren namelijk karts.

Waar kan je wel een kart huren?

Wil je overigens weten op welke outdoor kartbanen in Nederland je wel een kart kan huren? Check dan even deze overzicht pagina. Dan vindt je welke outdoor kartbaan het dichtste bij jou in de buurt ligt.

Als je wedstrijden wil gaan karten dan heb je een eigen kart nodig. Maar daarnaast heb je ook nog een kartlicentie nodig en natuurlijk alle kleding die je nodig heb tijdens het race. En vergeet ook niet dat een kart veel onderhoud vergt en het dus veel geld gaat kosten. Maar daarmee kan je wel wedstrijden gaan karten. Je kunt dan meedoen aan clubwedstrijden en kampioenschappen of zelf een kartbaan afhuren. De licentie kun je halen door lessen te volgen bij een kartschool (verschillende outdoor kartbanen hebben zo’n kartschool) en een diploma te halen waarna je je licentie kan aanvragen bij de KNAF, dit is de Koninklijke Nederlandse Autosport Federatie. (Wellicht kunnen zij jou een afbeelding of een oude licentie toesturen die je kan laten zien tijdens je spreekbeurt over karten).

Je weet vast wel hoe een kart eruitziet, maar denk bij een wedstrijdkart niet meteen aan de eerste de beste huurkart. In een wedstrijdkart zitten zoveel meer technische dingen, dat je een kart gerust een ‘kleine Formule 1 wagen’ kunt noemen. Een wedstrijdkart trekt bijna net zo snel op als een Formule 1 wagen, heeft een topsnelheid van maximaal 160 km per uur, en gaat soms sneller door de bocht dan een echte Formule 1 wagen zou kunnen.

Je hebt verschillende wedstrijdklassen. Dit zijn de 5 bekendste.

 1. Nederlands kampioenschap 2-Takt
 2. Nederlands kampioenschap 4-Takt
 3. IAME Series Nederland 2-Takt
 4. GK4 Kart Series
 5. Nederlands Kampioenschap Huurkarts (NKH)

Wat draagt een kart coureur?

Alle motorsport coureurs en dus ook de kart coureurs dragen een helm, een overall, handschoenen en schoenen, welke nodig zijn om te gaan karten. Kinderen zijn ook nog verplicht om een nekbeschermer te dragen. Om je nek zit een kraag die voorkomt dat je helm alle kanten op vliegt. En de volwassenen zijn daarin tegen verplicht om een ribbenbeschermer te dragen. Die is er, omdat om te voorkomen dat als er een ongeluk gebeurt je je ribben niet zo snel kan kneuzen of breken. Op een goeie helm is een brandwerend laagje overgespoten en daarom mag je geen stickers op je helm plakken. Je overall moet ook een brandwerende stof hebben, want je weet nooit wat er kan gebeuren tijdens het race, je hebt immers brandbare brandstof bij je in je kart. Met de handschoenen heb je genoeg grip om te sturen. Het is leuk als je tijdens een spreekbeurt ook wat kleding kan laten zien. Vaak hebben de indoor kartbanen of de outdoor kartbanen wel wat voor u te leen, zodat je dit kan laten zien tijdens je spreekbeurt over karten.  

Kleding kart coureur

kart kleding
kart kleding

Welke regels zijn er in de kart sport?

Er zijn een aantal verschillende regels in de kart sport, maar de belangrijkste regel is dat je nooit je gas pedaal en je rem pedaal tegelijk mag gebruiken, hierdoor wordt namelijk de remschijf zo heet dat je daarna de rem niet meer kan gebruiken om te remmen in bochten of voor andere coureurs.

Tijdens het karten kunnen er ook verschillende vlaggen gezwaaid worden en elke vlag heeft zijn eigen betekenis. Deze vlaggen vind je langs elk circuit terug, naar welke motorsport je ook zit te kijken. Maar wees gerust als je ooit gaat karten, leggen ze de belangrijkste vlaggen van te voren nog even rustig aan je uit. Maar om je alvast om weg te helpen staat hier onder wat elke vlag betekend als daar me gezwaaid wordt langs de kartbaan en hebben we een foto voor je hoe deze vlaggen er precies uitzien.

Vlaggen

 • De gele vlag     Iemand staat klem op de baan of verkeerd om. De baancommissarissen proberen de kart te helpen. Dus moet je rustig aan rijden.
 • De rode vlag     Dan is er een ongeluk gebeurt. De race stopt, en de karts moeten stilstaan.
 • De blauwe vlag     Als deze vlag voor jou wordt gewapperd, moet je de kart achter jou de ruimte geven om in te halen.
 • De groene vlag     Dit geeft aan dat het probleem van een andere vlag is opgelost. Je mag weer verder racen.
 • De witte vlag   Een kart op de baanrijdt langzaam. Deze vlag wordt gezwaaid om ongelukken te voorkomen.
 • De zwarte vlag     Je bent gediskwalificeerd. Dit betekent dat je iets hebt gedaan wat niet mag, en dat je niet meer verder mag racen.
 • De zwarte vlag met oranje stip     Er is iets aan je kart stuk. Je moet naar de pits om je kart te laten repareren. Daarna mag je natuurlijk weer verder.
 • De vlag met rode en gele strepen     Er ligt olie of water op de baan. Pas op het wegdek is glad en gevaarlijk.
 • De vlag met zwart en wit     Een coureur wordt wegens onsportief gedrag gewaarschuwd. Wordt samen met het startnummer van de betreffende coureur getoond.
 • De finishvlag     Deze vlag geeft aan dat de wedstrijd is afgelopen. Je moet je kart dan naar de pits rijden.

Vlaggen

Vlaggen
Vlaggen

Welke vragen kan je na je spreekbeurt stellen?

Het is gebruikelijk om na je spreekbeurt over karten een aantal vragen te stellen aan je luisteraars. Altijd goed om te kijken of iedereen wel heeft zitten opletten na jou fantastische verhaal.

Vragen:

In welk jaartal werd de eerste kart gebouwd?

Antwoord: In 1956 werd de eerste kart gebouwd door Art Ingles.

Hoeveel indoor kartbanen zijn er in Nederland?

Antwoord: Er zijn 39 indoor kartbanen in Nederland.

Wat betekent de vlag met rode en gele strepen?

Antwoord: Deze vlag betekend er ligt olie of water op de baan, pas dus goed op.

En nadat ze alle vragen goed hebben beantwoord is het tijd om te vragen of de luisteraars wellicht nog vragen voor jou heb na je spreekbeurt over karten. En als je al die vragen heb kunnen beantwoorden dan is het tijd om het applaus in ontvangst te nemen jou dikke voldoende op te halen bij jou juf of meester.

Zoals ik in de stukken hierboven ook al heb beschreven is het leuk als je verschillende attributen kan meenemen tijdens jou spreekbeurt om deze aan de klas te laten zien en eventueel te laten rond gaan. Denk hierbij aan wat kledingstukken die je kan laten zien, zoals wellicht een oude helm, een overall, handschoen of schoenen. Vaak hebben de indoor kartbanen of de outdoor kartbanen bij u in de buurt wel wat voor u te leen, zodat je dit kan laten zien tijdens je spreekbeurt.  En als je echt geluk heb, hebben ze wellicht nog wat oude kartbanden, zodat je die ook aan je klas kan laten.

Kortom niks staat je meer in de weg om een top cijfer binnen te slepen voor jou spreekbeurt over karten.

Heb jij nog aanvullingen voor deze spreekbeurt pagina over het karten, vul dan hier ons contactformulier in.

Finish
Finish
Advertenties